
Hoe vertel ik mijn kind dat we gaan scheiden?
Ik begrijp hoe zwaar dit moment is, zowel voor jullie als ouders als voor jullie kind. Onthoud dat het niet om een perfect gesprek gaat, maar om een oprecht en liefdevol gesprek. Je kind voelt je liefde en intenties, zelfs als je woorden niet perfect zijn. Dit proces vraagt tijd, geduld en zorg, maar samen kunnen jullie hier doorheen komen.
Blijf vertrouwen houden in jullie kracht als ouders, en weet dat hulp nooit ver weg is als je die nodig hebt.
Hoe vertel ik mijn kind dat we gaan scheiden?
Als ouders de moeilijke beslissing nemen om te gaan scheiden, ontstaat vaak de vraag: hoe vertel je dit aan je kind? Dit gesprek is een van de moeilijkste gesprekken die je als ouder zult voeren. Het is belangrijk om je kind een gevoel van veiligheid en begrip te geven in een periode die voor hen net zo verwarrend en pijnlijk kan zijn als voor jou. In deze blog geef ik als mediator een aantal tips om dit gesprek met zorg te voeren.
Kies het juiste moment
Plan een rustig moment waarin jullie beide thuis zijn en waarin jullie de volledige aandacht kunnen geven. Zorg dat er voldoende tijd is om de vragen van je kind te beantwoorden. Vermijd momenten vlak voor het slapengaan of wanneer je kind al gestrest is.
Wees eerlijk, maar aangepast aan hun leeftijd
Je hoeft niet in detail te treden over de redenen voor de scheiding, zeker niet als die zwaar of complex zijn. Gebruik taal die passend is voor de leeftijd van je kind. Een jonger kind heeft baat bij eenvoudige uitleg (“Papa en mama hebben besloten om niet meer samen te wonen omdat we vaak ruzie hebben en dat maakt ons niet gelukkig”), terwijl een tiener meer behoefte kan hebben aan nuance en wat meer uitleg.
Wees een team
Idealiter vertel je het samen, als ouders. Dit laat zien dat jullie ondanks de scheiding nog steeds samenwerken voor het welzijn van je kind. Vermijd beschuldigingen of negatieve uitspraken over elkaar; je kind hoeft geen partij te kiezen.

Bevestig dat het niet de schuld van je kind is.
Kinderen, vooral jongere, hebben vaak de neiging om zichzelf de schuld te geven van een scheiding. Zeg duidelijk dat de beslissing van jullie als ouders niets te maken heeft met iets wat zij hebben gedaan of niet hebben gedaan. Herhaal dit regelmatig als het nodig is.
Luister naar hun gevoelens
Geef je kind de ruimte om te reageren. Ze kunnen boos, verdrietig of zelfs opgelucht zijn, afhankelijk van hoe ze de situatie hebben ervaren. Laat hen weten dat al hun gevoelens er mogen zijn. “Ik begrijp dat je boos bent, dat mag ook. Wil je erover praten?” kan helpen om emoties bespreekbaar te maken.
Zorg voor duidelijkheid en structuur
Kinderen gedijen bij voorspelbaarheid. Leg uit wat er gaat veranderen en wat hetzelfde blijft. Bijvoorbeeld: “Je blijft op dezelfde school en je zult ons allebei nog steeds zien. Papa gaat in een ander huis wonen, maar je hebt daar ook een eigen kamer.” Probeer zoveel mogelijk details te geven over hoe het leven eruit zal zien na de scheiding. Voor zover dit al duidelijk en inzichtelijk is.
Blijf herhalen dat jullie van je kind houden!
Een kind moet horen — en voelen — dat de liefde van beide ouders voor hen onveranderd is. Laat dit zien door consistent aanwezig te zijn en je beloftes na te komen. Herhaal: “Ook al wonen we straks niet meer samen, we houden allebei heel veel van jou. Dat verandert nooit.”
Kan ik jullie helpen? Neem dan via maak afspraak – Confinance Mediation contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!
